Rhys Marsh

Interview: Adresseavisen (Norwegian)

12th November 2008

Flyttet til melankolien

De fleste engelskmenn i Norge flyttet på grunn av kjærligheten til et menneske. Rhys Marsh flyttet til Trondheim på grunn av kjærligheten til norsk musikk.

Tekst: Vegard Enlid

3. november slippes debutalbumet til Rhys Marsh And The Autumn Ghost, «The Fragile State of Inbetween». 28-åringen fra London, som flyttet til Trondheim for halvannet år siden, hadde lenge elsket norsk musikk og fantaserte om å besøke landet som produserte så melankolsk, naturlig og introspektiv musikk.

- Jeg hørte mye på Thomas Dybdahl, Jaga Jazzist, National Bank og Magnet. Men også norsk ECM-jazz som for eksempel Jan Garbarek, sier Rhys.

Han forteller at de aller fleste engelskmenn han treffer i Norge har flyttet nordover på grunn av kjærligheten.

- Sånn sett er min historie litt spesiell. Men selv om det ikke var intensjonen, tok det ikke mer enn to uker i Trondheim før jeg møtte ei jent jeg også, ler han.

Fem musikalske prosjekt

Det hele begynte da han utviklet et vennskap med to nordmenn som tilfeldigvis bodde i Trondheim. De inviterte ham på besøk, og til tross for mørke, kulde og glatte fortau satt inntrykkene hardt i da Rhys dro tilbake til London. Metropolen framsto som altfor kaotisk, og etter fire måneder i hjemlandet tok han senvinteren 2007 steget og flyttet til Trondheim.

Siden årsskiftet har ting virkelig skutt fart for Rhys. Via MySpace kom han i kontakt med Ketil Vestrum Einarsen fra Jaga Jazzist, og de utvekslet meldinger i et halvt års tid. De delte en frustrasjon rundt musikkbransjen og plateselskaper, og kom inn på ideen om å starte sitt eget selskap. Tidlig i 2008 ble Better Place Recordings en realitet.

I tillegg til eget band er Rhys hentet inn som vokalist i jazzbandet Ignore (Hanne Hukkelbergs tidligere band), har prosjektet Unit med japaneren Takashi Mori og synger psykedelisk folkrock med The Opium Cartel og prog med Okasa.

Takker MySpace

I alt er hele 17 musikere, fra England, Norge, Sverige og Japan, med på plata som har tatt to år å lage. Fra vårt naboland har han fått hjelp av medlemmer fra de kjente bandene Änglagård og Anekdoten. Han var fan av bandene, og tok kontakt med dem gjennom MySpace. De ville gjerne bidra, og Rhys sendte over mp3-filer som svenskene fylte ut med mellotron og annet «crazy stuff». Prosessen gjentok seg med de japanske musikerne.

- Du har hatt god nytte av MySpace?

- Ingen tvil om det. De fine med MySpace er at alle artister stiller på lik linje, du har ikke det hierarkiet som finnes i andre deler av bransjen. Du kan sende meldinger til de du vil, og for min del har mye av resultatet endt opp på plata. Det er jo snakk om musikere jeg er fan av og føler meg trygg på, så jeg var fornøyd med det aller meste av det de bidro med, forklarer han.

Elsker Trondheim

Nå har han slått rot i Trondheim, og kunne ikke tenke seg å flytte.

- Jeg elsker Trondheim – størrelsen og atmosfæren. Jeg er ferdig med storbylivet, og jeg har fått utrettet så mye på så kort tid i Trondheim at det ville vært tåpelig å flytte bare for utfordringens skyld, sier Rhys, som til daglig livnærer seg som musikklærer. Lørdag 1. november er det slippkonsert på Bær&bar.

I forkant av plata tilbyr Rhys singelen «Liquorice Kiss» som gratis digital nedlasting, mens albumet får distribusjon i Skandinavia og Japan.

- Det er nok de største markedene for min type musikk. Ingen er så mottakelige for melankolien som skandinavene.

adressa.no

« Back to News